Fågelbordstävlingen 2021 avgjord

Laget i Jokkmokk på väg till Getbergets fågelmatning. Foto: Emma Nilsson.

Söndag den 10:e januari var det dags för fågelbordstävling med Naturskyddsföreningen i Jokkmokk. Lag från Porjus, Jokkmokk och Vuollerim deltog. För de tävlande gäller att se flest antal arter som kommer fram och äter vid fågelmatningar i samhället. Alla lagdeltagare måste ha sett arten för att den ska räknas. Lagen fick tillsammans ihop hela 20 arter som var framme och åt vid fågelmatningarna. Vandringspokalen, Kjell Wågbergs snidade talgoxe, gick i år till Jokkmokkslaget som vann med 15 arter mot Vuollerimlagets 14 arter och Porjuslagets 10 arter.

Årets nykomling var laget i Porjus som ställde upp i tävlingen för första gången. Laget bestod av Malin Karlsson och Denise Magnusson som tillsammans under hösten även startat upp en ny skogsmatning i Porjus. Vid Malin Karlssons matning hemma på gården fick de se hela åtta olika arter däribland lappmes och tamduva. Därefter knallade de upp till skogsmatningen där de fick de vara med om en dramatisk upplevelse när alla småfåglar plötsligt försvann och en större fågel uppenbarade sig i en av de äldre tallarna. Troligtvis var det duvhöken som var framme, tror Malin Karlsson som sett den jaga där tidigare. Laget fortsatte sedan tävlingen inne i samhället med besök vid några matningar.

I Vuollerim startade laget vid Bomyrbergets skogsmatning en bit ifrån slalombacken. Där blev lagets tävlande, Mats Karström, Lars-Göran Hedberg, Ingemar Pettersson och André Strömberg, välkomnade av en svartmes, vilket är en art som är ovanlig i Norrbottens inland. En annan av höjdpunkterna för laget var ett besök vid André Strömbergs matning. Det kryllade av både pilfinkar och gråsparvar, totalt ca 200 individer. Även tamduva, skata och blåmes syntes. Grönfink, gråsiska och större hackspett blev nya arter vid Lars-Görans matning. Laget fick länge kämpa för att alla i laget skulle få se nötskrika framme på en matning vilket blev deras fjortonde art.

I Jokkmokk föll snön när Emma Nilsson, Ann-Marie Smeds, Lotta Silfver och Ida Jansson på skidor begav sig bort mot Getbergets fågelmatning en bit ifrån Klipptjärn. Hela laget blev glatt överraskade när en trädkrypare dök upp på en trädstam och käkade smör, vilket var en art som inte tidigare setts födosöka på Getbergets matning. När laget vände tillbaka mot samhället hade de redan åtta arter på listan. Tillbaka i samhället anslöt Kjell Wågberg på sin dubbade cykel och övriga bytte från skidor och färden fortsatte förbi några matningar i samhället. De upptäckte två ovanliga arter för denna tid på året: bofink och bergfink. Laget besökte även Talvatisbergets fågelmatning till fots där större hackspett blev deras femtonde och sista art.

Alla lagen samlades efter mörkrets infall i ett digitalt mötesrum för att spänningsfyllt lyssna på varandras rapporter från dagen.

Sammanställning över de arter som lagen fick in under fågelbordstävlingen 2021:

Porjus Jokkmokk Vuollerim
Bergfink x
Blåmes x x x
Bofink x
Domherre x x x
Gråsiska x x
Gråsparv x x x
Grönfink x x
Kråka x
Lappmes x x
Lavskrika x x
Nötskrika x x
Pilfink x x x
Skata x x
Större hackspett x x
Svartmes x
Talgoxe x x x
Talltita x x
Tamduva x x
Tofsmes x
Trädkrypare x

Rapport från Porjus

Detta var första året som vi i Porjus är med i fågelräkningen. Vi var 2 personer, Malin och Denise. Dagen bjöd på massa snöande, en del blåst och -9 grader. Vi började skåda på Villavägen 16 där sågs talgoxe 11 ex (1), gråsparv 5 ex (2), pilfink 9 ex (3), skata 6 ex (4), kråka 2 ex (5), blåmes 1 ex (6), lappmes 1 ex (7), tamduva 1 ex (8). Sen gick vi till vår nya skogsmatning där vi satt och skådade ca 2 h. Där såg vi även domherrar 3 ex (9), nötskrika 1 ex (10). Efter ca 1 ½h flyr alla småfåglarna och ändrar läten och en större fågel kommer flygande och sätter sig i en av de gamla tallarna bredvid matningen, men tyvärr lyckas vi inte få syn på vad det var för fågel. Vi avslutar med att gå förbi några matningar efter Villavägen men såg inga fler arter än de vi redan sett. Men mycket domherrar i björkar.

/Malin Karlsson, lagledare

Rapport från Vuollerim

Dagen bjöd på snöfall, ca -10° och tidvis rätt blåsigt. Vi startade i Slalombacken. Körde runt i bil familjevis pga coronan.  Vi var 4 deltagare, Mats, LarsGöran, Ingemar och Andre (med pappa som chaufför). Talltita (1), talgoxe (2), den charmige svartmesen ( 3), mängder ( ca 38 ex) med domherrar  (4) och 2 lavskrikor (5) sågs av alla. Nötskrika sågs av alla utom en person så den fick vi leta vidare efter. Sedan for vi in till byn, med start hos André. Jättemycket fågel var framme och åt. Tamduva (6), skata (7), 70-tal gråsparvar (8) och 140-tal pilfinkar (9) och blåmes (10) var nytt för räkningen. Hos LarsGöran tillkom större hackspett (11), grönfink (12) och gråsiska (13). Vi fortsatte sedan runt i byn för att leta nötskrika, nötväcka och gråspett. Till slut fick den personen som missade nötskrika (14) i Slalombacken se den. Vi avslutade i Slalombacken där det var mängder med besökare och där musiken spelades på hög volym, något som gjorde att fåglarna uteblev.

/Mats Karström, lagledare

Rapport från Jokkmokk

Deltagare i Team Jokkmokk: Lotta Silfver, Ann-Marie Smeds, Kjell Wågberg, Ida Jansson och Emma Nilsson

Lotta, Ann-Marie, Ida och Emma träffades uppe vid Rinken på gatan med det, i sammanhanget, mycket passande namnet Fågelvägen. Ca halv tio startade skidturen mot den planerade startplatsen, Getbergets fågelmatning. Temperaturen var ca fem minusgrader och det var lätt snöfall. Kvart över tio var vi framme och fick direkt se dagens första art, domherre (1). Det var ett 20-tal framme vid matningen.

Vi satte oss ned och spanade och strax kom talltita (2) och tofsmes (3). Det kändes nästan som om luften stannade när vi plötsligt såg en trädkrypare (4) smyga på en tallstam. Den smakade på det ditkletade smöret. Vi passade på att fira med lite te och kanelbullar och fick då se lappmes (5), talgoxe (6) och sedan dök en blåmes (7) upp. Strax innan vi skidade tillbaka mot samhället kom lavskrikan (8) fram och mumsade i sig korv och ost. Väl inne i samhället bytte vi skidorna till spark. Kjelle anslöt med cykel. 

Vi stannade till på Älvsborgsvägen 34 hos familjen Silfver, men såg inget nytt. Vi sparkade/cyklade vidare mot Sonja Kuoljok på Getbergsgatan 7A, men även där var det tomt. Färden fortsatte i riktning mot Wästfeltsgatan 25 och 26. Hos Ove Nordvall på 26 såg vi flertalet pilfinkar (9) och hos Claes Markusson på 25 fick vi se gråsparv (10) och bofink (11). 

Därefter tog vi sikte på Skogsgatan 15. Vid Britt Gasiuns matning födosökte ett gäng gråsiskor (12) och en snösiska. Även grönfinkar (13) var framme och åt. Plötsligt såg Lotta en bergfink (14) uppe i busken. Vi smög in på gården och en stund senare gick den ner och födosökte på marken. Vid Agneta Nybergs matning på 8 var det också full fart vid den lite undangömda matningen, men inga nya arter kunde skådas.

Sparkturen fortsatte mot Stentorpsgatan 12A. Ann-Marie tackade för sig och vi andra drog vidare mot Talvatisbergets fågelmatning. Vi lämnade sparkar och cykel nere vid Badgränd/Borgargatan och promenerade sista biten. Vi hoppades få smyga på nötskrikorna, men väl framme var det folk på matningen. Den större hackspetten (15) födosökte på smöret och vi fick därmed vår femtonde art. Tillbaka vid våra färdmedel spanade vi in matningen vid Badgränd.

Förhoppningen var sedan att eventuellt få se gråspett, skata och/eller gråkråka uppe vid prästgården på Åsgatan 22. Men trots en välbesökt matning hos Gotthard Nilsson så fick vi inga nya arter. Med trötta ben sparkade vi vidare till slutdestinationen nere på Stationsgatan 7. Inga nya arter kunde ses på Gunnar Erikssons matning heller. Temperaturen hade nu sjunkit till ca nio minusgrader. Energin hos de tvåbenta började ta slut. 

Totalt såg vi 15 arter som födosökte vid matningarna. Det blev en väldigt lyckad dag med glada miner och trötta ben. Ekoskådning när den är som allra bäst. Jokkmokks lagledare vill rikta ett stort tack till alla som på något sätt varit med och bidragit. Tack till alla lagkamrater, tack till alla er som låtit oss spana vid era matningar och tack till alla er som vi träffat på längs vår väg. Era hejarop gav oss extra energi. Det känns fint att veta att så pass många bryr sig om våra fåglar. Tack!

/Emma Nilsson, lagledare

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.