Höstutflykt i vår närmaste gammelskog

När dimman lättat och höstfärgerna klarnat fram samlades en handfull människor för att delta i Naturskyddsföreningens utflykt till Jokkmokks närmaste gammelskog i Dálvvadis. Gruppen hade glädjen att bli guidad av Sonja Kuoljok, svampspecialist och en av kretsens mest erfarna skogskännare. Många är de skogar där Sonja både hittat och identifierat flera hotade arter. Ett arbete som räddat många marker där flera har glädjen att vistas i idag.

Sonja visar en talltaggsvamp.

Längs Talvatisstigen som utgår ifrån Fjällträdgården visade Sonja på vad olika arter berättar om skogen. Stigen går igenom en sandtallskog. På marken växer rikligt med renlavar och tallarnas grenar är draperade med manlav. Förr i tiden brukade samerna vid marknadsbesöken släppa sina härkar på bete här i den närmaste skogen, berättade Sonja. Med lupp fick deltagarna skönja laven gammelgranskål på en spenslig, åldrig tall. Som namnet antyder växer den bara på riktigt gamla granar. När Sonja hittade träd som fallit, så kallade trädlågor, fick alla krypa på knä och leta efter svampar som växte på den döda veden. Ida Jansson visade också insektsfällan placerad på myren som ingår i ett större medborgarforskningsprojekt som Naturhistoriska riksmuseumet driver.

Under fikapausen i höstsolens strålar fanns det tid för samtal och reflexioner om skogens betydelse för vårt välmående. Om skogen där vi bara får vara. Nästa utflykt till Dálvvadis med Naturskyddsföreningen blir den 12 oktober med Lars Thomsen till de högre belägna delarna av Dálvvadisvarre. Samling kl 10 vid Storknabbens parkering.

Ett informationshäfte om Talvatisstigen producerad av Ájtte finns att hämta här.

Sonja visar en viotagging på en färsk tallåga.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.