Vad betyder vuovdda?

På Dálvvadisjavrasj/Talvatissjön glänser den vita snön på nyisen. Vart har sjöfåglarna som simmade på sjön nu farit? När vårsolen värmer och isen smälter kan du vara säker på att de kommer tillbaka. Fåglarna kommer då höras plaska och leka på sjön igen. När fåglarna anländer behöver de också hitta någonstans att bo för att ruva på sina ägg.

Knipor är en av de fåglar som trivs att bo i träd. Fast inte i vilka träd som helst. Bara i träd som blivit riktigt gamla och ihåliga. I sådana träd kan fåglar inreda sina bon. Därför behöver vi vara rädda om de äldre träden.

Kanske har du också sett stora holkar högt uppe i träd vid stranden. Fåglar som trivs i ihåliga träd flyttar också gärna in i holkar. Vuovddagoalsse är lulesamiska för storskrak. Namnet vuovddagoalsse berättar att fågeln bor i ihåliga träd. Eller holkar. Vuovdda är lulesamiska för både ett hål i ett träd eller en byggd holk.

I Vuovdda är vi både rädda om de ihåliga träden och sätter ut nya holkar till fåglarna. Vi lär oss hur människor och sjöfåglar kunnat hjälpa varandra att överleva. Än idag gör oss sjöfåglarna glada när vi ser dem med sina nykläckta ungar. Häng med du också i Vuovdda och hjälp fåglar att hitta hem.