Fågelutflykt runt Dálvvadisjávrásj/Talvatissjön

 

Mosnäppa. Foto: Emma Nilsson

Igår gjorde vi den sista fågelutflykten i Jokkmokk. Promenaden runt vår fina Dálvvadisjávrásj/Talvatissjö tog dryga 2 timmar, men då stannade vi också till för en fikapaus på skogssidan. Grönbenor och gulärlor var det gott om. En salskrakshane kom inflygande och landade i sjön. Smålommarna hade på nytt lagt sig på boet. Kniphanarna slogs om en hona. De fällde bak sina huvuden mot ryggen och försökte på bästa sätt imponera på den tämligen obrydda honan. Två små mosnäppor födosökte vid stranden, bara ett par meter ifrån oss. Vi fick titta på dem ordentligt och noterade att de skiljde sig en del i fjäderdräkten. Spännande!

Grönbena. Foto: Emma Nilsson

Nu ser vi fram emot att få följa hur det går med smålommarnas häckning. Kommer vi att få se en eller kanske två små dunbollar simma bredvid sina stolta föräldrar? Kommer även silvertärnorna och sångsvanarna att häcka på gungflyet? Bege er ut och spana, alltid händer det något omkring vår sjö.
Ladda förresten batterierna inför den 5 juni och 24-timmarsskådningen vid det fina fågeltornet vid Porsitjärn i Vuollerim. Hur många olika fågelarter kommer vi att få se eller höra? Skådardygnet anordnas för 18:e året i rad. Heja, heja!

Kniphona och grönbena till höger i bild. Foto: Emma Nilsson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.