Årets fågelbordstävling avgjord

Lappmesen dök upp på Getbergets fågelmatning. Foto: Emma Nilsson

Tävlingen startade 2004 och har sedan skett varje vinter i början på januari. Det första året deltog endast Vuollerim, men från 2005 och framåt har Vuollerim och Jokkmokk deltagit med varsitt lag. Mycket glädjande är att också Porjus har medverkat sedan 2021. För de olika lagen gäller det att se flest antal arter som äter vid fågelmatningar i och strax utanför samhället. Samtliga personer i laget ska ha sett fågeln för att den ska räknas. Fram till i år har så många som 37 olika fågelbordsarter setts. Det vinnande laget får äran att ta hand om vandringspokalen som är Kjell Wågbergs snidade talgoxe. Ta del av resultatet 2022 och de olika lagens berättelser här nedan. Ladda ned sammanställningen som pdf-fil här.

Resultat 2022

Söndag den 9:e januari skedde tävlingen för 19:e året. Det var troligen vår kallaste räkning, med en temperatur som aldrig översteg -30° på någon av platserna. Roligt nog hade vi tre lag även i år, vilket ger en bra spridning i Jokkmokks kommun. Förutsättningarna att se många fågelbordsarter är tuffast i Porjus som ligger närmast fjällen.

På grund av kylan var deltagarantalet lägre än vanligt med bara 5 deltagare, men samtidigt var det många som på olika sätt deltog under delar av dagen. Vuollerimlaget var det enda laget som använde bil för och tog sig hela vägen till en gårdsmatning i Kuouka. Jokkmokklaget rörde sig ca en mil på skidor och till fots mellan matningar i skogen och samhället. Porjuslaget höll sig inom tätorten.

För andra året i rad tog Jokkmokk hem segern med totalt 16 arter mot Vuollerim och Porjus som såg 15 respektive 10 arter. Jokkmokk får därmed behålla den snidade talgoxen ett år till. Totalt sågs så många som 20 fågelbordsarter. Det lägsta resultatet var 2008 då totalt endast 14 arter sågs i Vuollerim och Jokkmokk. Under tre räkningar har vi kommit upp i så många arter som totalt 21 arter, vilket är vårt högsta antal. 20 fågelbordsarter får därför räknas som ett bra resultat en så här kall vinterdag. Extra roligt var att vi fick se gråspett på alla tre platserna, något som bara för några år sedan skulle ha ansetts omöjligt. Nötväcka i Kuouka och bofink för både Vuollerim och Jokkmokk är också lite speciellt.

Vandringspokalen, en talgoxe snidad av Kjell Wågberg. Foto: Emma Nilsson

Helt ny fågelbordsart (nr 38) blev kaja när ett par kom ner på Mats matning i Vuollerim. Lars-Göran och Mats hade även turen att se en hybrid mellan gråsparv och pilfink. 38 olika arter överträffar vida de förväntningar vi hade när vi startade räkningarna 2004 och fortfarande finns det några till arter som är möjliga. Spännande nog såg man i Jokkmokk både björk- och koltrast under dagen. Ingen av arterna gick dock ner och födosökte vid fågelborden utan åt bara i buskar och träd bakom matningarna. Ingen av trastfåglarna hade blivit ny fågelbordsart, men det är speciellt att se två olika trastfåglar på en och samma dag under den här tiden på året.

Arter sedda under fågelbordstävlingen 2022

Porjuslagets berättelse

Deltagare i Team Porjus: Malin Karlsson

Årets fågelbordsräkning i Porjus bjöd på otroligt vackert klart vinterväder, -30 grader kallt och solen tog sig precis över horisonten. Porjus är nu med i räkningen för andra året och hoppas på fler. Jag började räkningen ca 9:30 med att sitta inne och spana på matningen på Villavägen 16. Första fågeln som visade sig var TALGOXE (1) nästa art var BLÅMES (2). NÖTSKRIKA (3) blir tredje arten sen dröjer det ett bra tag tills nästa två arter helt tar över hela matningen. SKATA (4), KRÅKA (5). Räknade till som mest 8 skator och 12 kråkor (bildbevis längre ner:-) När dessa två arter intar matningen försvinner dock alla mindre fåglarna så efter ett tag byter jag fokus och spanar på två matningar mittemot istället. Där lyckas jag få syn på PILFINK (6) och GRÅSPARV (7).

Flera kråkor dök upp på matningen hemma hos Malin Karlsson. Foto: Malin Karlsson

Nu dags att gå ut i kylan en sväng. Vet att det ofta är mycket tamduvor uppe hos några som har matning för rådjur och fåglar, så dit beger jag mig och ser fågel nummer 8, TAMDUVA (8). Sen strosar jag förbi olika matningar efter Villavägen och ser fler av de arter jag redan räknat men en ny på matning där man svänger upp till slalombacken, DOMHERRE (9).

Väl hemma igen sätter jag mig en stund innan det börjar mörkna och får plötsligt syn på två fåglar längs efter stammen på cembratallarna, nämligen två GRÅSPETTAR (10). Efter en stunds kikande lyckades jag se att det var en hane och en hona. Och dessa två fick avsluta dagen.

Tack till alla!

Nu ser vi fram emot 20års jubileumet nästa år!

/Malin Karlsson

Vuollerimlagets berättelse

Deltagare i Team Vuollerim:  Mats Karström och LarsGöran Hedberg. Tillfälliga deltagare var Ginger Karström, Lena Eriksson och Jenny Karsikko.

Vi startade med fika hos Mats och Ginger vid 10.00, termometern visade då på -31°. TALGOXE (1), GRÅSPARV (2), PILFINK (3), STÖRRE HACKSPETT (4), DOMHERRE (5), BLÅMES (6) och SKATA (7) var rätt snabbt framme och åt. Roligt nog kunde vi locka ner två KAJOR (8) också, vilka var nya arter för hela fågelbordstävlingen, art 38! Häftigt att det gått att se många arter genom åren! En ytterligare ovanlighet var den hybrid mellan gråsparv och pilfink som sågs för första gången under tävlingen. Hybriden ses bara på några få platser i landet.

Efter fikaspanet begav LarsGöran och jag oss upp till skogsmatningen vid Slalombacken. P g a kylan var aktiviteten rätt låg. TALLTITA (9) och NÖTSKRIKA (10) var de enda nya arterna, medan talgoxe och domherre redan var noterade.

Sedan for vi runt i byn för att kolla fågelbord och försöka hitta fler nya arter. Vi kollade hos LarsGöran utan resultat, besökte sedan Lena Eriksson som hade sett gråspett vid fyra tillfällen under morgonen. Lena bjöd på god renbuljong, men ingen gråspett! När vi skulle lämna henne ringde Ginger o berättade att gråspetten nu befinner sig på Lövgården, varför vi for dit med negativt resultat. Innan vi lämnade byn passerade vi Håkan Gustafsson matning. Märkligt nog lyckades vi inte så någon grönfink i Vuollerim, en art som för bara något år sedan var vanlig på byns matningar.

Vi anlände sedan till Ingemar Petterssons och Jenny Karsikkos fina matning i Kuouka vid 12.30. De matar på två olika sidor av huset, varför LarsGöran och jag delade upp oss och började spana. Fågeltillgången är stor med talgoxar, blåmesar, nötskrikor, större hackspettar, 75-tal domherrar och talltitor, arter vi redan sett under dagen. EN NÖTVÄCKA (11) gjorde 2 snabbesök, något som gjorde att LarsGöran fick rusa mellan köket och sovrummet för att försöka hinna se den. Vid andra försöket lyckades han med bedriften. BOFINK (12), TAMDUVA (13) och GRÅSISKA (14) var två andra nyheter för dagen. Den art som gäckat oss mest under dagen, gråspetten som vi missade flera gånger i Vuollerim, hade setts av Jenny på morgonen. Vi bestämde oss för att hålla ut till 14.30, vid 14.25 dök då äntligen den efterlängtade GRÅSPETTEN (15) upp så att vi kunde fara därifrån riktigt nöjda med en trevlig skådardag.

Stort tack till alla engagerade fågelvänner.

/Mats Karström

Jokkmokklagets berättelse

Deltagare i Team Jokkmokk: Ida Jansson och Emma Nilsson + tillfälliga deltagarna Sonja Kuoljok, Lotta Silfver, Agnes Silfver, Anna-Lena Andersson och Annsofi Lehman

Strax efter nio startade jag och Ida skidturen mot den planerade startplatsen, Getbergets fågelmatning. Det var klart och ca 31 minusgrader. Tio i tio var vi redan framme och väntade tålmodigt in att få börja räkna. Klockan tio såg vi de första födosökande arterna TALGOXE (1) och TALLTITA (2).

Några av Jokkmokklagets deltagare. Från vänster: Emma, Annsofi, Ida, Agnes och Lotta. Foto: Emma Nilsson

Minusgraderna gjorde att vi hela tiden höll oss stående. Snart kom en BLÅMES (3) och den charmiga LAPPMESEN (4). En korp seglade över våra huvuden och lockade ljudligt. Vi kunde höra en hackspett och nötskrika i bakgrunden, men ingen av dem ville komma fram till matningen. Däremot kom en TOFSMES (5) och norpade åt sig både nötter och smör. En stund därefter kom också några DOMHERRAR (6) och födosökte av solrosfröna.

Vi stod sedan kvar ett tag och hoppades få se bland annat lavskrika, vars jamande läte vi tyckte oss höra, men kylan trängde igenom alla våra lager med kläder så vi startade vår färd tillbaka mot samhället. En orrtupp kom då flygande längs kraftledningsgatan.

Vid Rinken bytte vi snabbt kläder och snörade av oss pjäxorna. Vi möttes av en hejarklack i form av Kjell Wågberg och Sunna Kuoljok. Deras hejarop och lyckönskningar gav oss ny energi och vi promenerade vidare mot Sonja Kuoljok på Getbergsgatan 7A. Där fick vi komma in i värmen och det bjöds på kaffe. Snabbt dök en GRÖNFINK (7) upp vid mataren och ett par minuter senare kom en SIDENSVANS (8) ner och åt av fröna. Ett helt gäng sidensvansar dök därefter ner och åt. Det var mäktigt att se deras ivriga fladdrande för att komma åt fröna i den lilla mataren. När en BOFINK (9) sedan dök upp satt vi nästan kaffet i halsen. Spänningen var hög när både en skata och en kråka kom allt närmare matningen och sedan blev det än mer livat vid köksbordet när en koltrasthona plötsligt dök upp i buskarna. Koltrasten var uppburrad och åt några bär i buskarna, men ner på matningen ville den inte. En SKATA (10) vågade dock sig ner. Lyckan var stor och det var dags att promenera vidare.

Skidturen påbörjad till Getbergets fågelmatning. Foto: Emma Nilsson

Lotta och Agnes mötte upp och vi promenerade ner mot Skabramgatan 19. Hos Anna-Lena Andersson fick vi se GRÅSPARV (11) och här anslöt också Annsofi. Det blev jubel när en GRÅKRÅKA (12) äntligen kom ner och födosökte bland godsakerna. Vi vinkade glatt till Anna-Lena och gick vidare ner mot bland annat Leif Larssons matning på Kaitumgatan 3. Två PILFINKAR (13) mumsade där i sig frön tillsammans med ett stort gäng gråsparvar.

Därefter tog vi sikte på Skogsgatan 8 och 15. Vid Agneta Nyberg och Britt Gasiuns matningar var det full aktivitet, men inga nya arter kunde skådas. Annsofi, Lotta och Agnes tackade nu för sig medan Ida och jag drog vidare mot Talvatisbergets fågelmatning. På Hantverkargatan 14 kom en björktrast inflygande och födosökte bland bären. En rolig obs den här tiden på året.

Vid Talvatisbergets fågelmatning fick vi direkt se en GRÅSPETT (14) som födosökte på en talgkorv som hängde på en tall. Snart kom också STÖRRE HACKSPETT (15) och åt av både smör och späck. En NÖTSKRIKA (16) visade sig bli vår sista art för dagen. Försiktigt närmade den sig och till sist gick den ner och glufsade i sig av både frön, jordnötter och ost.

På vägen hemåt stannade vi till vid prästgården på Åsgatan 22. Hos Gotthard Nilsson fick vi inga nya arter och med trötta ben vandrade vi vidare. Temperaturen låg fortfarande på ca 30 minusgrader, men lustigt nog höll vi ändå värmen ganska bra.

Sammanlagt såg vi 16 arter som födosökte vid matningarna. Koltrasten kändes nästan som en skänk från ovan även om den inte räknas i tävlingen. Trots den envisa kylan blev det en otroligt fin dag med många leenden och härligt trötta ben. Jag vill även detta år rikta ett stort tack till alla som på olika sätt varit med och bidragit. Tack till alla lagkamrater, tack för kaffe, omtanke och hejarop. Tack till alla er som låtit oss spana vid era matningar. Man blir varm i hjärtat av att veta att så pass många bryr sig om våra fina fåglar. Tusen tack!

För fler bilder på några av arterna som setts se sammanställningen i pdf-version.

Stopp 1 – Getbergets fågelmatning     

Talgoxe 10:00 (1)

Talltita 10:00 (2)

Blåmes 10:02 (3)

Lappmes 10:05 (4)

Tofsmes 10:17 (5)

Domherre 10:23 (6)

Stopp 2 – Getbergsgatan 7A

Grönfink 11:24 (7)

Sidensvans 11:29 (8)

Bofink 11:38 (9)

Skata 11:50 (10)

Stopp 3 – Skabramgatan 19

Gråsparv 12:15 (11)

Gråkråka 12:21 (12)

Stopp 4 – Kaitumgatan 3 och 4

Pilfink 12:26 (13)

Stopp 5 – Skogsgatan 15 och 8

Inget nytt

Stopp 6 – Talvatisbergets fågelmatning

Gråspett 13:20 (14)

Större hackspett 13:23 (15)

Nötskrika 13:34 (16)

Stopp 7 – Åsgatan 22

Inget nytt

/Emma Nilsson

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.