Ett annorlunda fågeldygn 2020

Lördagen 30 maj ordnades för 17:e året i rad en mycket lyckad 24-timmarsskådning från fågeltornet i Porsitjärn strax utanför Vuollerim. Samma dag skedde även räkningar på några platser till i landet, bl a Glommersträsk.

Genom den pandemi som drabbat oss ställde vi in den gemensamma kvällsmåltiden och begränsade antalet deltagare i tornet till 4 personer. Oturligt nog spillde man vatten i kraftstation vilket gjorde det svårlyssnat.

Våren har varit något sen i år, men dagen till ära bjöd på sommar med nästan bara sol och en temperatur mellan 2° och 21°.

Även i år hade vi sällskap av sångsvanparet på bo precis nedanför tornet. En spännande händelse var när svanhanen anföll en närgången grävling och jagade bort den. Kanske var det samma grävling som lyckades ta svanäggen förra året? Annat mer oväntat var nattsjungande gärdsmyg och överflygande jord- eller hornuggla. Det var extra kul med 5 olika rovfågelarter, bl a bivråk och svaljagande lärkfalk. Planenligt avslutades räkningen med överflygande morkulla 23.07.

Totalantalet fågelarter stannade i år på 53. Tidigare år har vi noterat mellan 49 och 62 arter. Den bästa räkningen var 32 arter 04.00-06.00, medan den sämsta räkningen var 16 arter 00.00-02.00. Ingen ny art för räkningarna noterades, totalt är genom åren 100 arter konstaterade.

15 personer deltog i den trevliga räkningen. Extra kul med ovanligt många jokkmokkare och besökare från både Stockholm och Gällivare. Ett stort tack till er alla för bra räkning.

/Mats Karström

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.