Mandarinandpar på torsdagkvällens fågelutflykt

Vid Talvatissjöns inlopp fann vid mandarinandsparet. Foto: Emma Nilsson

Med tanke på de vädermässiga förutsättningarna funderade nog många på om man överhuvudtaget skulle bege sig ut en dag som denna, men även efter snöblandat regn sägs det ju komma solsken. Det blev också 13 personer varse om under torsdagskvällens skådning.

Vi startade med att göra ett besök vid Talvatissjön/Dálvvadisjávrasj  med förhoppningen om att vi skulle få se det vackra mandarinandsparet som, under ett par dagar, setts rasta i sjön. De födosökte i den lilla vaken vid skidstadion och vi kunde bara njuta av att titta på det speciella besöket. Den mörka honan smälte in fint bland sjöfräken och annan växtlighet medan hanen, trots partiell leucism (pigmentfel), lyste upp i sin orangea fjäderdräkt.

Nere vid Kyrkogårdsviken såg vi bland annat två svarthakedoppingar. Dess rödgula örontofsar var omisskännliga. En skogssnäppa och en gluttsnäppa gav upphov till diskussion kring vadare. Hur ser man egentligen skillnaden mellan dem? Vi pratade om storlek, färger, näbbform, benlängd och skarpa kontraster mellan bröst och buk. Det relativt höga vattenståndet i Luleälven försämrade för övrigt våra chanser att få se fler vadare.

Även denna gång avslutade vi kvällen vid Fjällglimten. När vi kom på plats hade det ljusnat vid horisonten. Vi spanade på bland annat på vigg, sjöorre, silltrut och trana. Efter en stund upptäcktes också en storlom. En brasa tändes och det samtalades, spanades och fikades. I samma veva som en storspov kom inflygandes, lågt över vattenytan, tittade solen fram ordentligt. Storspoven skruvade sig lite rovfågellikt i flykten.

/Emma Nilsson och Ida Jansson

Heterosexuellt mandarinandpar. Foto: André Strömberg.

Molntäcket sprack upp och kvällen bjöd på sprakande skådelspel. Foto: Emma Nilsson.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.